II3050 v2 - Europese Integratie
Nederland 2040
Laatst bijgewerkt ongeveer 2 jaar geleden
Open
#latest
This scenario was created in the live version of the ETM which includes all the latest monthly updates. Learn more..
Netbeheer Nederland
Algemene disclaimer:

  • De hier gepresenteerde scenario’s zijn geen exacte voorspelling van de toekomst en weerspiegelen ook niet de mening van de netbeheerders. In plaats daarvan zijn ze bedoeld om de impact te onderzoeken van verschillende mogelijke ontwikkelingen op weg naar een klimaatneutraal energiesysteem op de energie-transportinfrastructuren. Hoewel de ontwikkelingen in de scenario’s grotendeels zijn afgestemd met verschillende belanghebbenden, zijn alternatieve keuzes of variaties op bepaalde ontwikkelingen mogelijk, die verder kunnen worden verkend in scenario-varianten.

  • De scenario-aannames voor de industriesector zijn grotendeels overgenomen uit het Carbon Transition Model (CTM), dat industriële processen zeer gedetailleerd modelleert en is opgesteld in samenwerking met de grootste industriële partijen in Nederland. De sectoren die hierdoor worden beïnvloed, zijn de chemische industrie, raffinaderijen, meststoffen, staal en afval. Voor deze sectoren worden de uiteindelijke energievraag en -behoeften weergegeven in het ETM, maar de onderliggende invoer en aannames kunnen niet door de gebruiker worden gewijzigd. Voor meer achtergrondinformatie wordt verwezen naar de scenariodocumentatie (rapporten).

  • Alle weersafhankelijke profielen volgen het klimaatpatroon van het historische klimaatjaar 2012, waarbij verschillende combinaties van aanbod en vraag worden gedekt. Daarom zijn voor deze studie klimaatdata (zoals temperatuur, instraling en windprofielen) uit de Pan-European Climate Database (PECD) verwerkt en geüpload naar het ETM. Daarnaast zijn specifieke vraagprofielen per sector afgeleid uit geschikte (publieke) bronnen om een realistisch vraagpatroon te weerspiegelen.

  • Het ETM is een energiesysteemmodel dat alle relevante energiedragers en eindgebruikersectoren bestrijkt met als doel te modelleren hoe energie wordt gebruikt onder verschillende scenario’s en om de impact op relevante energie- en klimaatindicatoren, zoals energiegerelateerde emissies, te schatten. Echter, specifieke aspecten zoals de elektriciteitsmarkt, energiewisselingen met omringende landen, de kenmerken en werking van technologieën worden op een vereenvoudigde manier gemodelleerd om de complexiteit te verminderen, de rekentijd laag te houden en zoveel mogelijk transparantie en toegankelijkheid voor gebruikers te garanderen. Afhankelijk van de studie en de reikwijdte passen de netbeheerders andere, meer geavanceerde tools toe, bijvoorbeeld om de Europese elektriciteitsmarkt gedetailleerder en op het gewenste kwaliteitsniveau te simuleren.

Scenario Europese Integratie (EUR):

Nederland streeft naar een geïntegreerd en efficiënt Europees energiesysteem waarin landen hun energiebeleid op elkaar afstemmen en gebruikmaken van elkaars hulpbronnen. Europa werkt aan een gezamenlijk energiebeleid en wil als geheel onafhankelijker worden. Groen gas wordt grootschalig geproduceerd in Europa en wordt daarom in verschillende sectoren ingezet. Er is een sterke groei van zonne- en windenergie in combinatie met een uitbreiding van maximaal 8 GW aan kernenergie. De mogelijkheden voor windenergie op de Noordzee worden optimaal benut in samenwerking met andere Noordzeelanden. De industrie wordt verduurzaamd door elektrificatie en het gebruik van Europese biomassa en waterstof, zowel als brandstof als grondstof. CCS wordt op grote schaal toegepast, onder andere voor energieopwekking met negatieve emissies (BECCS) en voor de productie van blauwe waterstof. Daarnaast wordt CO₂ uit omringende landen in Nederland opgeslagen. Een wijkgerichte aanpak staat centraal bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving, met sterke regie op de ontwikkeling van bovenregionale warmtenetten. De combinatie van warmtenetten en hybride warmtevoorziening in gebouwen zorgt voor een gematigde piekvraag naar elektriciteit. Een Europees netwerk van laadinfrastructuur en uitbreiding van het HSL-netwerk dragen bij aan verregaande elektrificatie van mobiliteit.

Aanvullend achtergrondmateriaal en informatie is te vinden op https://www.energiekompas2050.nl.
Iedereen kan dit scenario bekijken of kopieëren, maar alleen mensen met toegang kunnen veranderingen doen